Oboe Concerto Hess 12
door Winand van de Kamp, Goudsche Courant.
De bron van vergeten meesterwerken uit het muzikale verleden lijkt zo onderhand uitgeput. Toch duikt er hier en daar soms een verloren gewaand werk op of wagen musicologen zich aan de reconstructie van muziekfragmenten. Zo mochten we de afgelopen jaren onder andere de Finale van Bruckners Achtste horen en konden we kennis maken met een vergeten Kyrie van Handel. En zo beleefde Rotterdam zaterdag de wereldpremiere van het Largo uit een hoboconcert van Beethoven.
Dat Beethoven ooit een hoboconcert schreef, wisten we al lang. Haydn, Beethovens Weense leermeester, maakte er in 1793 melding van in een brief aan keurvorst Maximiliaan Franz waarmee hij hoopte een extra toelage voor zijn leerling los te krijgen. Maar van de partituur sindsdien geen spoor. De Nederlandse musicologen Jos van der Zanden en Cees Nieuwenhuizen reconstrueerden het tweede deel van het hoboconcert aan de hand van schetsen die in 1960 in de British Library werden ontdekt. Daarop noteerde Beethoven de hoofdmelodie en een enkele baslijn. De akkoorden die de melodie schragen en de precieze instrumentatie ontbreken.
Ze waren overigens niet de eersten. De Amerikaanse hoboist Charles Lehrer waagde in 1981 ook al eens een poging. De muziekgeschiedenis hoeft naar aanleiding van de reconstructie van Van der Zanden en Nieuwenhuizen niet te worden herschreven. We horen er de jonge Beethoven nog op zoek naar zijn eigen taal. Mozart is nooit ver weg. Het levert een fraaie romance op, waarin de hobo onbekommerd mag zingen en af en toe zijn virtuositeit kan tonen in sierlijke loopjes. Fraai is het melodieuze openingsmotief, dat Beethoven zou gebruiken in het Credo van zijn 'Missa Solemnis'.
Maar zonder de hoekdelen blijft het een geamputeerde curiositeit. Voor de hoboisten is het derhalve hopen dat het hele concert ooit nog boven water komt. Een betere pleitbezorger dan Alexei Ogrintchouk kon Beethoven zich overigens niet wensen. De solo-hoboist van het Rotterdams Philharmonisch Orkest combineerde schwung en verfijning zoals hij dat na de pauze ook deed in Mozarts Hoboconcert in C-groot. De overwegend jonge musici van het Rotterdams Kamerorkest zorgden onder leiding van Conrad van Alphen voor kleurrijke, frisse begeleidingen. Voor wie het gemist heeft: de uitvoering verschijnt binnenkort op cd.
MUZIEK
Rotterdams Kamerorkest onder leiding van Conrad van Alphen m.m.v. Alexei Ogrintchouk (hobo) en Juliette Hurel (fluit). Met Largo uit het Hoboconcert van Beethoven en werken van Mozart en C.Ph.E. Bach. Gehoord: 1/3 in Rotterdam (de Doelen).
Comments